Πού βλέπουμε τις παραστάσεις που έκαναν  πρεμιέρα στην Επίδαυρο
photo: Carol Jaret

Πού βλέπουμε τις παραστάσεις που έκαναν πρεμιέρα στην Επίδαυρο

Αφού κάνουν πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ταξιδεύουν σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα

Δύο ακόμα παραγωγές, τέσσερις δηλαδή παραστάσεις, μένουν για να κλείσει ο φετινός κύκλος της Επιδαύρου. Είναι η παραγωγή του ΘΟΚ «Ίων» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Γιάννη Τσουμαράκη, Στέλα Φυρογένη, Νεοκλή Νεοκλέου, κ.α (28 & 29 Αυγούστου) και του Κ.Θ.Β.Ε. όπου ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί την «Λυσιστράτη» με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κρατερό Κατσούλη, Παναγιώτη Πετράκη, Νίκο Γεωργάκη (21 & 22 Αυγούστου). Μέχρι τότε, ας δούμε πού …ταξιδεύουν οι παραστάσεις που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο.

Δες περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις





Πρόσθεσε το Exodos στη Google

photo: Mike Rafail

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης για την πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο, επέλεξε τους «Πέρσες» του Αισχύλου, το αρχαιότερο σωζόμενο πλήρες έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και, ταυτόχρονα, την παλαιότερη μεταγραφή γεγονότων της Ιστορίας σε θέατρο. Αυτόπτης μάρτυρας και στρατιώτης των Αθηναίων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) και ο ίδιος, ο Αισχύλος δημιουργεί μια πρωτοφανή μορφή παραστατικού «ρεπορτάζ» πολέμου μόλις οχτώ χρόνια μετά, που έχει μάλιστα στο κέντρο της αφήγησης την οδύνητων ηττημένων Περσών. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Ναυπλιώτου, Αναστάσης Ροΐλός και ο Σταύρος Σβγήγκος ενώ εικοσιδύο ηθοποιοί επί σκηνής συνθέτουν έναν Χορό-πρωταγωνιστή, που με μόνα εργαλεία τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική, εκφράζει το συλλογικό τραύμα μιας μουδιασμένης κοινωνίας.

22 & 23/8 Ακρόπολη Φιλίππων- Καβάλα, 2/9 Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού – Αθήνα, 3/9 Θέατρο Πέτρας – Αττική, 5/9 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Αττική, 8/9 Βεάκειο Θέατρο- Αττική, 9/9 Δημοτικό Θέατρο “Αλέξης Μινωτής” – Αιγάλεω, 13/9 Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη, 28 & 29 /9 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Αττική.

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στις «Βάκχες»
photo: Ελίνα Γιουνανλή

«Οι «Βάκχες» είναι εκείνη η τραγωδία που φτάνει πιο μακριά από κάθε άλλη στο ενδιαφέρον για τις ανορθολογικές παρορμήσεις και την παραφροσύνη. Τόσο μακριά, που αποδεικνύεται επικίνδυνη και ριψοκίνδυνη και για τους θεατές, οι οποίοι καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τους βαθύτερους και ισχυρότερους φόβους τους», αναφέρει στο σημείωμα του ο διακεκριμένος δημιουργός Γιάβορ Γκάρντεφ ο οποίος παρουσιάζει τη δική του ματιά πάνω στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη σε μια παραγωγή όπου το Εθνικό Θέατρο της Βουλγαρίας συμπράττει με το βρετανικό συγκρότημα The Tiger Lillies, που υπογράφει και ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής τη μουσική. Παίζουν: Leonid Yovchev (στον ρόλο του Διονύσου), Samuel Finzi (στον ρόλο του Τειρεσία), Αλέξανδρος Μυλωνάς, κ.α.

26/7 Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης – Ιωάννινα, 26/8 Θέατρο Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία, 28/8 Αρχαίο Θέατρο Δίου – Πιερία, 30/8 Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού – Αθήνα, 2/9 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα.

Φέρης (Κωνταντίνος Αβαρικιώτης), Άδμητος (Γιάννης Νιάρρος), Άλκηστις Ηρώ Μπέζου

Photo: Γκέλυ Καλαμπάκα

Η «Άλκηστις» του Ευρπίδη που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Καραντζάς σε μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, το μοναδικό σωζόμενο έργο της αρχαίας τραγωδίας που φέρνει επί σκηνής όχι μόνο τον Θάνατο, αλλά και την Ανάσταση, συνεχίζει την πορεία του. «Ο Άδμητος θα σωθεί από τον θάνατο μόνο εάν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Η Άλκηστις, η σύζυγός του, προσφέρει τον εαυτό της ως αντάλλαγμα. Η θυσία της εκτυλίσσεται δημόσια, μπροστά στα μάτια των πολιτών, ως μια προδιαγεγραμμένη δολοφονία – μια πράξη που σήμερα διαβάζεται αναπόφευκτα ως γυναικοκτονία, νομιμοποιημένη από την κοινωνική και πολιτική τάξη», διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της παράστασης. Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Νιάρρος,, Κώστας Νικούλι, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θεοδώρα Τζήμου, κ.α.

22/8 Αρχαίο Θέατρο Δίου-Κατερίνη, 12 & 13/9 Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά».

Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί ένα σύνολο είκοσι δύο ερμηνευτριών και ερμηνευτών –ανάμεσά τους μέλη της Ομάδας Εν Δυνάμει
Photo: Carol Jarek

Και η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι έργο του Ευρυπίδη, οι «Τρωάδες» που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου. Το κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό και βαθιά αντιπολεμικό έργο του μεγάλου τραγωδού για τη διαχρονική φρίκη του πολέμου και την απώλεια ως συλλογική μνήμη, μα – κυρίως– για το γυναικείο σώμα ως παγκόσμιο σύμβολο της ανθρώπινης τραγωδίας, ζωντανεύει από ένα σύνολο είκοσι δύο ερμηνευτριών και ερμηνευτών –ανάμεσά τους μέλη της Ομάδας Εν Δυνάμει– κάθε ηλικίας, με και χωρίς αναπηρία, και με ζωντανή μουσική επί σκηνής. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Καραμίχος, Αργύρης Ξάφης, Εύη Σαουλίδου, Νάνσυ Σιδέρη, Βασιλική Τρουφάκου, Λυδία Φωτοπούλου.

21/8 Θέατρο Αδαμάντιος Λαιμός-Χίος, 26/8 Θέατρο Δάσους-Θεσσαλονίκη, 29/8 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων-Καβάλα, 2,3,5/9 Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά», 10/9 Ανοιχτό Θέατρο Πλατεία Δεξαμενής-Κορωπί, 22/9 Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη-Βύρωνας.

Φοίβος Δεληβοριάς και Νίκος Καραθάνος κάνουν την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη γυναίκα υπόθεση μεταμορφώνοντας τον Τρυγαίο σε Τρυγαία
photo: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Νίκος Καραθάνος (σκηνοθεσία – σύλληψη), ο Φοίβος Δεληβοριάς (διασκευή – πρωτότυπο κείμενο – τραγούδια) και ο Άγγελος Τριανταφύλλου (συνεργασία στη σκηνοθεσία) είναι οι βασικοί συνένοχοι μιας νέας παράστασης, μιας νέας διασκευής, μιας απάντησης στην τρέλα με την τρέλα. Η δική τους καταβύθιση στην «Ειρήνη» περιγράφεται ως μια επίσκεψη στο έργο του Αριστοφάνη που κρατά ακέραιο τον νοηματικό πυρήνα της, που είναι η επιμονή του απλού ανθρώπου να διεκδικήσει την ειρήνη, ακόμα και ενάντια στη λογική της εξουσίας, στοιχεία που καθιστούν το έργο απόλυτα επίκαιρο σε έναν κόσμο όπως ο σύγχρονος, όπου οι εισβολές, η βία, οι απειλές, η ανασφάλεια και ο κυνισμός εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως μια αναπόφευκτη πραγματικότητα. Με τους Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θανάσης Αλευράς, Εμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Πάνος Παπαδόπουλος, Ζέτα Μακρυπούλια, Βάσω Καβαλιεράτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Νίκος Καραθάνος, Άγγελος Τριαντάφυλλου.

29/7 Σαϊνοπούλειο Θέατρο – Σπάρτη, 30/7 Ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας, 31/7 Θέατρο «Γ. Παππάς» – Αίγιο, 1/8 Θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας -Ηλεία, 2/8 Αρχαίο θέατρο Οινιαδών – Μεσολόγγι, 5/8 Υπαίθριο Θέατρο Ηγουμενίτσας Μ. Γκανάς, 7/8 Ανοιχτό Θέατρο Νέων Μουδανιών , 8/8 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα, 10/8 Αρχαίο Θέατρο Δίου – Πιερία

Σχετικές καταχωρίσεις

Σχετικά άρθρα