«À Paris tous les deux»: Η Λυρική Σκηνή συστήνει και ταξιδεύει την όπερα σε όλη την Ελλάδα
Από τις 16 Ιουλίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου ένα νέο μεικτό θέαμα που φέρνει σε διάλογο την όπερα με τον κινηματογράφο θα ταξιδέψει σε δώδεκα προορισμούς σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να συστήσει τη λυρική τέχνη σε νέους θεατές
«We will always have Paris» λέει ο Χάμφρεΐ Μπόγκαρτ στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην εμβληματική σκηνή της ταινίας «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ συμβάλλοντας καταλυτικά στον μύθο του Παρισιού ως την απόλυτη και απόλυτα ερωτική πόλη που ενέπνευσε μεγάλους έρωτες αλλά και σπουδαία έργα τέχνης που δεν την αντιμετώπισαν απλά ως σκηνικό και φόντο αλλά ως παλλόμενο τόπο με ψυχή που γεννάει αναγεννησιακούς ήρωες και ρομαντικές ηρωίδες. Είναι μερικές πρώτες σκέψεις που κάνω με το που βλέπω το πρώτο καρέ από την εμπνευσμένη κινηματογραφική όπερα παστίτσιο «À Paris tous les deux» που μας παρουσίασε η Λυρική Σκηνή προτού αφεθώ στην ψιλόλιγνη φιγούρα της θρυλικής Φανί Αρντάν, η οποία, κομψή μέσα στο στενό και τόσο θηλυκό μαύρο φόρεμα της με πάρει μαζί της σε μια νοητή βόλτα στο Παρίσι του έρωτα και του θανάτου, του πολιτισμού και των τεχνών, στα σοκάκια του, τις φημισμένες γειτονιές του και τις όχθες του Σηκουάνα με μουσική υπόκρουση μερικές από τις ομορφότερες όπερες του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μασνέ, του Σαρπαντιέ και του Όφενμπαχ που ερμηνεύουν ζωντανά οι υψίφωνοι Χρύσα Μαλιαμάνη και Άννα Στυλιανάκη και ο τενόρος Μάνος Κοκκώνης με τον Χρήστο Σακελλαρίδη στο πιάνο.
Την Πέμπτη ξεκίνησε στη Σύρο το ταξίδι του αυτό το νέο μεικτό θέαμα που φέρνει σε διάλογο την όπερα με τον κινηματογράφο, μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Théâtre du Châtelet (Παρίσι) και θα συνεχίσει σε Σύρο, Ιωάννινα, Παξούς, Τήνο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Σητεία, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Κομοτηνή και Σκιάθο έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Η ιδέα, το σενάριο και η καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της παραγωγής, που είναι στην πραγματικότητα μια πρόσκληση γνωριμίας με τη λυρική τέχνη είναι του Βασίλη Λούρα, ο οποίος και την συνσκηνοθέτησε με τον Μιχάλη Ασθενίδη. Είναι και ένας φόρος τιμής σε δημοφιλείς όπερες που διαδραματίζονται στο Παρίσι για αυτό και επιλέχθηκαν πέντε ιστορίες έρωτα και θανάτου από την «Τραβιάτα», την «Μποέμ», τη «Μανόν», τη «Λουίζ» και τον «Μανδύα» για να συνθέσουν μια βωβή σπονδυλωτή ταινία, η οποία θα παρουσιάζεται πάντα συνοδεία ζωντανής μουσικής.

«Στο Παρίσι ο έρωτας πηγαίνει χέρι χέρι με το θάνατο…στο Παρίσι κανείς δε γλιτώνει από τη μανία της ζωής» μας λέει η Φανί Αρντάν και ξεκινάει ένα ταξίδι στους δρόμους του Παρισιού ενώ ακούγονται οι όπερες και παίζουν στην οθόνη μικρά κινηματογραφικά μονόπρακτα που φέρνουν τους ήρωες στο σήμερα, στο σύγχρονο Παρίσι με τα μοντέρνα ρούχα τους (εξαιρετική δουλειά της Ιωάννας Τσάμη στα κοστούμια και του Γιώργου Μάτσκαρη στη χορογραφία και την κινησιολογία): Πάνω σε μια βάρκα στον Σηκουάνα, η Τζωρτζέττα με τον παράνομο εραστή της Λουίτζι αναπολούν την παλιά τους ζωή στην Μπελβίλ. Η Μανόν με τον Ντε Γκριέ αφήνουν τη γαλλική επαρχία και ονειρεύονται τη νέα τους ζωή στο Παρίσι. Ένας μεγάλος έρωτας ξεκινά σε μια παγωμένη σοφίτα στο Καρτιέ Λατέν, όταν η Μιμή χτυπάει την πόρτα του Ροντόλφο. Η Βιολέττα τρομάζει με τον έρωτά της για τον Αλφρέντο, προβλέποντας ίσως τη δραματική κατάληξη της ζωής της. Ο Ζουλιάν λέει στη Λουίζ: «Το Παρίσι χωρίς εσένα δεν θα ήταν το Παρίσι». Η νυχτερινή διαδρομή της Μουζέττας στο Ιλ Σαιν-Λουί οδηγεί στο πάρτι της Παριζιάνικης ζωής στο Café Anglais.
Αυτό το υβριδικό θέαμα, μια μουσική και κινηματογραφική εμπειρία που χτίζεται πάνω σε μια σπονδυλωτή ταινία βασισμένη σε μερικές αριστουργηματικές όπερες και που καθοδηγεί με έναν τρόπο η Φανί Αρντάν θα ταξιδέψει ως μια ανοιχτή πρόσκληση στον μαγικό κόσμο της όπερας με ελεύθερη είσοδο. Και ο σκοπός είναι, όπως μας εξήγησε ο Βασίλης Λούρας, να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας, να προβάλλεται πάντοτε με τη συνοδεία πιάνου και λυρικών τραγουδιστών. Η Φανί Αρντάν, η οποία έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την δική μας Λυρική Σκηνή καθώς έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις όπερας ενώ έχει υποδυθεί την Μαρία Κάλλας στην ταινία «Callas Forever» του Τζεφιρέλλι, συμμετέχει στην ταινία αφιλοκερδώς, όπως μας εξήγησε η παραγωγός Στέλλα Αγγελέτου καθώς την ενθουσίασε η ιδέα ενός πρότζεκτ που έχει στόχο την πρώτη και καθοριστική γνωριμία θεατών με το οπερετικό τραγούδι.
Μια ωραία λεπτομέρεια είναι ότι οι ηθοποιοί, οι οποίοι πήραν στα χέρια τους σενάρια πολύ πιστά στα λιμπρέτα, είναι πολύ νέα παιδιά. Την εξήγηση μας την έδωσε ο Βασίλης Λούρας: «Ήθελα στην ταινία οι ηθοποιοί να είναι νέοι και να έχουν την ηλικία των ρόλων, δηλαδή να είναι 18χρονοι-19χρονοι, όσο πιο κοντά δηλαδή σε αυτό που έχουν γράψει οι συνθέτες. Δεν είναι κάτι που βλέπουμε σε παράσταση όπερας γιατί συνήθως η φωνή προηγείται άλλων κριτηρίων».

Πρωταγωνιστούν νέοι Έλληνες και Γάλλοι ηθοποιοί και χορευτές: Κωνσταντίνα Μεσσήνη, Louis Raymundie, Lio Long, Luca Manin, Πάτρα Χριστοδουλίδου, Γιώργος Δερέσκος, Catalina Puebla Coenen, Gaudéric Maléjac, Léna Allibert-My, Séléna Bijlenga-Kelmachter και Julien Spitéri.
Περιοδεία από τις 16 Ιουλίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2026 στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Λυρική ταξιδεύει στην Ελλάδα»
• 16 Ιουλίου | 21.00 – Σύρος, Θέατρο Απόλλων
• 19 Ιουλίου | 20.00 – Ιωάννινα, Αίθουσα Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)
• 22 Ιουλίου | 21.00 – Παξοί, Αύλειος χώρος Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Λογγού
• 31 Ιουλίου | 20.30 – Τήνος, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
• 3 Σεπτεμβρίου | 21.00 – Ηράκλειο, Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»
• 5 Σεπτεμβρίου | 21.00 – Ρέθυμνο, Σπίτι του Πολιτισμού
• 7 Σεπτεμβρίου | 20.00 – Χανιά, Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
• 9 Σεπτεμβρίου | 20.30 – Σητεία, Πολύκεντρο Δήμου Σητείας
• 12 Σεπτεμβρίου | 19.30 – Κέρκυρα, Ιόνιος Ακαδημία
• 14 Σεπτεμβρίου | 21.00 – Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού
• 17 Σεπτεμβρίου | 20.00 – Κομοτηνή, Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
• 19 Σεπτεμβρίου | 20.00 – Σκιάθος, Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου
Ερμηνεύουν ζωντανά: Χρύσα Μαλιαμάνη (υψίφωνος), Άννα Στυλιανάκη (υψίφωνος), Μάνος Κοκκώνης (τενόρος)
Πιάνο: Μαριλένα Σουρή (16, 31/7 & 12, 14, 17, 19/9) / Χρήστος Σακελλαρίδης (19, 22/7 & 3, 5, 7, 9/9)
Διανομή ταινίας:
Μιμή: Κωνσταντίνα Μεσσήνη • Ροντόλφο: Louis Raymundie • Μανόν: Lio Long • Ντε Γκριέ: Luca Manin • Λουίζ: Πάτρα Χριστοδουλίδου • Ζουλιάν: Γιώργος Δερέσκος • Βιολέττα: Catalina Puebla Coenen • Αλφρέντο: Gaudéric Maléjac • Μουζέττα: Léna Allibert-My • Τζωρτζέττα: Séléna Bijlenga-Kelmachter • Λουίτζι: Julien Spitéri
Special guest: Fanny Ardant (αφιλοκερδής συμμετοχή)
Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες για προκρατήσεις, στους χώρους παρουσίασης.
