Αυτή την εβδομάδα βλέπουμε και ακούμε μόνο Einstürzende Neubauten
Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη συναυλία του θρυλικού συγκροτήματος στο Ανατολικό Βερολίνο θα παίξει στον κινηματογράφο Τριανόν.
Καλή εβδομάδα για όσους αγαπούν τους Einstürzende Neubauten, ακόμη καλύτερη γι’ αυτούς που αγαπούν και τα ντοκιμαντέρ. Με την εμφάνιση των Γερμανών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού να πλησιάζει (την Πέμπτη, στις 18 Ιουνίου), το Lung Fanzine μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το «Elektrokohle (Von Wegen) / Off Ways» στο Τριανόν στις 16/6.
Ο Ούλι Μ. Σούπελ, ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της βερολινέζικης underground και avant-garde σκηνής, ακολούθησε και κατέγραψε την πρώτη συναυλία του συγκροτήματος στο Kulturhaus Elektrokohle του Ανατολικού Βερολίνου. Είχαν περάσει μόλις σαράντα δύο ημέρες από την πτώση του τείχους και οι δύο πλευρές έμοιαζαν ακόμη διαχωρισμένες, τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη και οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ακόμη την αλλαγή με αβεβαιότητα.

Ενώ τα μέλη της μπάντας έβλεπαν για πρώτη φορά το Ανατολικό Βερολίνο, η μουσική τους είχε βρει τον δρόμο της στην άλλη πλευρά: οι κασέτες τους περνούσαν από χέρι σε χέρι και η μπάντα είχε ήδη δυνατό κοινό. Καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της εμφάνισης έπαιξε ο μεγάλος Γερμανός δραματουργός Χάινερ Μιούλερ, μία από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής διανόησης, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να πραγματοποιηθεί η συναυλία και ανέβηκε ο ίδιος στη σκηνή για να την προλογίσει. Ανάμεσα στους καλεσμένους εκείνης της ημέρας βρισκόταν και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, σε μία από τις πολλές σχεδόν σουρεαλιστικές εικόνες που συνέθεταν το σκηνικό μιας Ευρώπης που άλλαζε πρόσωπο.
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο χρονικογράφος επέστρεψε στο Βερολίνο και αναζήτησε τους ανθρώπους που ήταν εκεί για τη συναυλία, ζούσαν στο Βερολίνο και βίωσαν από πρώτο χέρι την προσπάθεια επανένωσης των δύο πλευρών. Αλλά και αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με τα μέλη του συγκροτήματος, Μπλίξα Μπάργκελντ, Ν. Ου. Ούνρου, Γκούντρουν Γκουτ και Μπεάτε Μπέρτελ, Μαρκ Τσανγκ, τον Μιούλερ και.τον Λανγκ, που μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της πόλης και της συναυλίας.
Η προβολή της ταινίας θα λάβει χώρα στις 21:00 την Τρίτη 16/6 στον κινηματογράφο Τριανόν παρουσία του σκηνοθέτη.
https://www.youtube.com/watch?v=PtDV9vbkHXI
Διαβάστε επίσης


