Όσα έρχονται αυτό το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
© Studio Kominis

Όσα έρχονται αυτό το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, συναυλίες, θέατρο και εμπειρίες πολιτισμού με θέα όλη την Αθήνα.

Το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης για τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με τη μοναδική θέα του αθηναϊκού τοπίου. Και αυτό το καλοκαίρι, επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας την κορυφή της Αθήνας σε έναν ζωντανό κοιτώνα πολιτισμού. Από τα μέσα Μαΐου έως και τα τέλη Ιουλίου, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων φέρνει στον λόφο συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ το πρόγραμμα επιμελείται η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, συνεχίζοντας την ανάδειξη του Λυκαβηττού ως σταθερού σημείου αναφοράς για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της πόλης.

Την αρχή κάνει η Patti Smith, την Παρασκευή 15 Μαΐου, σε μια ξεχωριστή εμφάνιση με τη ροκ να ανασαίνει ποίηση και την ποίηση να μεταμορφώνεται σε ροκ μουσική. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά το Horses, η εμβληματική καλλιτέχνιδα επιστρέφει στην Αθήνα για να μοιραστεί τις ιστορίες της με το ελληνικό κοινό και να μεταδώσει την ακλόνητη πίστη της ότι η τέχνη μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Ο Ιούνιος ξεκινά με μια σημαντική μουσική νύχτα: την Πέμπτη 4 Ιουνίου το αφιέρωμα «Η Κασέτα του Μελωδία 99.2 για τον Γιάννη Σπανό» τιμά έναν από τους πιο ευαίσθητους και κοσμοπολίτες δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, τη Γιώτα Νέγκα και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη άλλα και τις τρεις νέες φωνές Μαρία Αλαμανή, Λάμπρο Βασιλείου και Βασιλική Μιχαλοπούλου, η βραδιά αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του «Νέου Κύματος» και των μεγάλων μελωδιών του.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου ακολουθούν οι Πυξ Λαξ, με μια συναυλία που αντλεί από τον πυρήνα της δισκογραφίας τους, φέρνοντας στη σκηνή τραγούδια που έχουν σημαδέψει διαφορετικές γενιές ακροατών. Ο Λυκαβηττός αποτελεί για το συγκρότημα έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος: από τις πρώτες εμφανίσεις τους τη δεκαετία του ’90 έως τις διαδοχικές sold out συναυλίες των αρχών των 2000s, το θέατρο έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της πορείας τους.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου ο Chris Isaak φέρνει στον Λυκαβηττό την ιδιαίτερη αισθητική του, ισορροπώντας ανάμεσα στη rock, τον χαρακτηριστικό ρέτρο ήχο και την κινηματογραφική ατμόσφαιρα των τραγουδιών του, ενώ την Παρασκευή 19 Ιουνίου, η μουσική παράδοση συναντά τη μνήμη σε ένα αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη με τίτλο «Στον Γαλατά ψιλή βροχή». Μέσα από ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, η Βιολέτα Ίκαρη, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Βαγγέλης Δημούδης, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης και η Λευκοθέα Φιλιππίδη, αναδεικνύεται η σύνδεση της Θράκης, της Πόλης και της Σμύρνης με το σύγχρονο ελληνικό κοινό.

Το δεύτερο μισό του Ιουνίου στρέφεται σε πιο σκηνικές φόρμες. Στις 23, 24 και 25 Ιουνίου παρουσιάζεται η επιθεώρηση «Εγώ θα σας τα πω!» των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Δημήτρη Χαλιώτη, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Με ζωντανή ορχήστρα, πολιτική σάτιρα και σύγχρονο χιούμορ, η παράσταση συνομιλεί άμεσα με την ελληνική πραγματικότητα. Το Σάββατο 27 Ιουνίου ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου παρουσιάζουν τη δημοφιλή κωμωδία «Sexy Laundry» της Michele Riml, ένα έργο για τη φθορά, την οικειότητα και την επανανακάλυψη της επιθυμίας σε μια μακροχρόνια σχέση. Συνεχίζοντας στον χώρο του θεάτρου, την Κυριακή 28 Ιουνίου θα λάβει χώρα η θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες | Γυναίκες στην Εξουσία», όπου το αριστούργημα του Αριστοφάνη αποκτά μία νέα χροιά υπό τη σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.

Δύο ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, ανεβαίνει «Η Καρυάτιδα!» του Γιώργου Καπουτζίδη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαυρογεώργη – μια αιχμηρή σάτιρα για τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα που ισορροπεί ανάμεσα στο πολιτικό σχόλιο και το φαρσοκωμικό στοιχείο. Ο Ιούνιος ολοκληρώνεται με διπλή παρουσία μιας παράστασης που έχει αγαπηθεί από το κοινό, το «Μια άλλη Θήβα», την Παρασκευή 26 και την Τρίτη 30 Ιουνίου. Ένα σύγχρονο έργο που εξερευνά ζητήματα εξουσίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής ευθύνης.

Ο Ιούλιος ξεκινά με συναυλίες που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Η Beth Hart ανεβαίνει στη σκηνή την Τετάρτη 1 Ιουλίου με μια εκρηκτική blues rock εμφάνιση υψηλής έντασης, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουλίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει ένα Γκαλά Όπερας υπό τη διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη, με σολίστ τη Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Δημήτρη Πλατανιά.

© Studio Kominis

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουλίου, μετά από απανωτά sold out, έρχεται στον Λυκαβηττό η παράσταση «Ανεξάρτητα Κράτη», ένα σύγχρονο πολιτικό δράμα που φωτίζει τη σχέση εξουσίας και ενημέρωσης, ενώ τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ο José James επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στον Marvin Gaye, προσεγγίζοντας το εμβληματικό «I Want You» μέσα από μια σύγχρονη τζαζ και soul ματιά. Την Τρίτη 7 Ιουλίου η τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Nikita Milivojević, παρουσιάζεται με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο, σε μια σύγχρονη ανάγνωση του αρχαίου μύθου.

Λίγες ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 9 Ιουλίου, ο θρυλικός frontman των Led Zeppelin, Robert Plant, ανεβαίνει στη σκηνή με τους Saving Grace, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα που ενώνει blues, folk και ψυχεδελικές επιρροές. Συναισθηματικά φορτισμένη και γεμάτη σπουδαία τραγούδια η Δευτέρα 20 Ιουλίου, με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, με τη συμμετοχή αγαπημένων ερμηνευτών, σε μια βραδιά που αναδεικνύει τη διαχρονική δύναμη των τραγουδιών του. Την Τρίτη 21 Ιουλίου, στο parking του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού, το Δημοτικό Αθηναϊκό Πανηγύρι με την υποστήριξη του ΑΝΤ1 δίνει στη βραδιά ένα άρωμα ζωντάνιας με ελληνική υπογραφή. Το πρόγραμμα κορυφώνεται την Πέμπτη 23 Ιουλίου με τους Godsmack, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια συναυλία υψηλής έντασης που φέρνει τον σύγχρονο σκληρό ήχο στον Λυκαβηττό.

Σχετικές καταχωρίσεις

Σχετικά άρθρα