Ο καιρός κρύωσε σημαντικά, οπότε η ανάγκη μας για γλυκό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Και όταν μιλάμε για γλυκό, το μυαλό πάντα -εκτός από την σοκολάτα- θα πηγαίνει σε μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης και της Σμύρνης. Για το λόγο αυτό, το Πετέκ της πλατείας Βικτωρίας μας πρσφέρει τις νοστιμιές της, με ένα κλικ στην πόρτα μας. Ένα ζαχαροπλαστείο που τιμάει την μεγάλη ιστορία του, καθώς βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1964, χωρίς να απογοητεύσει ποτέ όσους το λατρεύουν.
Τοπαραδοσιακό κανταΐφι, το γαλακτομπούρεκο με τριαντάφυλλο, ο μπακλαβάς και η μηλόπιτα είναι τα γλυκά εκείνα που αγαπούν οι περισσότεροι λάτρεις του «Πετέκ» και μια δοκιμή θα σε πείσει για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Η φωτογραφία που βλέπεις παραπάνω, απεικονίζει το σιροπιαστό κρουασάν σοκολάτα και η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ίσως το πιο ωραίο κρουασάν που έχεις φάει, μιας και κάθε μπουκιά απελευθερώνει τη σιροπιαστή σφολιάτα και συνδυαστικά με τη σοκολάτα, το αποτέλεσμα είναι αδιανόητο. Μετά από αυτή την ωδή στο δικό μας αγαπημένο γλυκό, προχωράμε στο κεφάλαιο «πάστες».
Οι πάστες είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Άλλος δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια black forest, άλλος λατρεύει την κλασική σοκολατίνα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να πειραματιστούν με πιο ιδιαίτερες επιλογές. Πάστα από πικραμύγδαλο, πάστα μπισκότο ή πάστα μπαχαρικών; Καλά διάβασες, η πάστα μπαχαρικών υπάρχει, διαθέτει πικρή σοκολάτα, κρέμα κανέλας, κόλιανδρο, πιπερόριζα και είναι αριστούργημα.
Στο «Πετέκ» θα βρεις εξαιρετικό chessecake, μια καταπληκτική lemon pie με καμένη μαρέγκα, αλλά και προφιτερόλ σοκολάτας και φρούτων. Όπως καταλαβαίνεις σε αυτό το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, όλα εξελίσσονται και προχωράνε σύμφωνα με τις νέες τάσεις, χωρίς να χάνεται το παραδοσιακό στοιχείο ωστόσο.
Ένα ζαχαροπλαστείο-διαμάντι που φημίζεται για την συνέπεια του, σου φέρνει στην πόρτα τις νοστιμιές του. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο για μια παγωμένη μέρα σαν αυτή;