Τις ομορφιές της Κρήτης όλοι τις γνωρίζουμε, κανείς δεν την αμφισβητεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις γεύσεις της.
Στην Κρήτη θα φας πολύ, θα φας καλά, θα φας εδέσματα που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Και σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει η διάσημη κρεατόπιτα -ή κρεατότουρτα- Χανίων που θεωρείται ο απόλυτος κρητικός μεζές.
Όσο μεζέ μπορείς να θεωρήσεις μια κρατόπιτα – γίγα!
Μιλάμε για κάτι που όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί. Τεράστια κομμάτια πίτας με μια γέμιση που ικανοποιεί στο έπακρο τον ουρανίσκο σου και σε κάνει να παραδέχεσαι πως οι ελληνικές συνταγές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα γκουρμέ πιάτα.
Το κρέας είναι αρνήσιο (από πολύ μικρό αρνάκι του γάλακτος) ενώ η γέμιση τα έχει όλα: ανθότυρο, ξινομυζήθρα, γραβιέρα, δυόσμο και μπόλικο πιπέρι.
Η ζύμη είναι κι αυτή παραδοσιακή κρητική συνταγή, ενώ το πασπάλισμα με σουσάμι δίνει αυτό το κάτι παραπάνω στη γεύση.
Φτιάχνεται συνήθως μετά το Πάσχα, με πολλούς να χρησιμοποιούν το αρνάκι που τους περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που την προτιμούν και τις καθημερινές, μιας και θεωρείται μεζές που συνοδεύει άψογα τη ρακή. Θα τη δεις, λοιπόν, κομμένη και σε μικρότερα κομμάτια, «του μεζέ» όπως τα λένε.
Τι λέτε, φύγαμε για Χανιά;